Har du satt deg noen nyttårsforsetter? Mange setter for høye og generelle mål for det nye året. Hva med å sette mindre og mer konkrete mål slik at du kan klare å realisere dem?

Julen kan sette preg på mange av oss etter mye mat og stillesitting. Men denne teksten skal ikke gi deg dårlig samvittighet for det – tvert i mot. Julen er sunn i den forstand at blodtrykket senkes, man får hvile og man er sosial. Julen er den tiden av året som samler familien. Det er tiden vi skal slappe av, koble ut fra hverdagen og spise god mat. Er det det du har gjort? Så fint! Men nå kommer hverdagen. Ikke ha for høye forventninger til deg selv, men sett deg realistiske mål for at du skal ha det så bra som mulig.

Dagslys og mosjon er viktig for mental helse

I vinterhalvåret har de fleste nordmenn mangel på D-vitamin, og dermed blir vi slappe og har lettere for å bli syke. For at kroppen og hodet skal ha det bra, er det viktig med frisk luft, dagslys og mosjon. Dette er lurt å få litt av hver dag. Dersom julen har bestått lite av det, vil du fort merke hvor godt det faktisk er hvis du går deg en tur i dag.

Mange trener for utseendes skyld og for å være fysisk sterk. Men den viktigste grunnen til å trene er faktisk psyken din. Med trening og bevegelse kommer bedre mental helse og humør.

Vi går endelig mot lysere tider, men det er fremdeles mange mørke uker igjen. Nå som vi skal tilbake på jobb og kanskje ikke får muligheten til å være ute på dagtid, kan det være lurt å ta tilskudd for å dekke D-vitaminbehovet. Tran er alfa omega (3)!

Et sunt og variert kosthold er avgjørende for overskudd og energi samt et godt immunforsvar. Få i deg mye grønnsaker og frukt og bruk vann som tørstedrikk.

Alt dette er viktig for god helse og kan virke som gode nyttårsforsetter, spesielt etter en juleferie med mye fet mat og sukker. Men for å lykkes med nyttårsforsettene er det viktig at du setter deg mindre og mer konkrete mål. Høye og generelle mål blir fort uoversiktlig og vanskelig å forholde seg til – og dermed blir de ikke realisert.

Så hva bør du klare i 2022?

I stedet for å sette deg mål som «å spise sunnere» eller «trene jevnlig», som blir altfor generelt, bør du heller satse på «å spise fisk minst to ganger i uka» eller «gå en god tur hver søndag». Hvis du har hjemmekontor, er et godt tips å «gå til jobb» før du starter – en liten tur hver morgen.

Andre eksempler som kan være fint å ha med på lista for 2022:

  • Ta tran
  • Legg deg innen kl. 22.30
  • Spis grønnsaker til alle middager
  • Drikk to liter vann om dagen
  • Ta trappa i stedet for heisen

Tenk på helsa.

Godt nyttår!