Er du plaget med tinnitus, nedsatt lydtoleranse eller nedsatt hørsel? Ménière, med daglig svimmelhet, eller en dottfølelse i øret?
Vi kan gi deg hjelp
Hørselsrelaterte utfordringer behøver ikke være en alvorlig hindring for å ha god livskvalitet. Det er hverdagene som skal leves, og med ufarliggjøring og god informasjon kan pasienter med sykdommen(e) ha en god livskvalitet på tross av plagene.
Tinnitus, ménière
Opplever du øresus som plagsomt og forstyrrende i hverdagen?
Hørselstap og skade
Har du problemer med å høre samtaler, eller synes lyder rundt deg blir uklare? .
Ménière, Krystallsyke (BPPV), ol.
Får du svimmelhet ofte ledsaget av dottfølelse og trykk i øret, tinnitus og kvalme?
hyperacusis, misofoni og fonofobi
Opplever du ubehag i og rundt øret fra bestemte lyder?
Audiopedagogisk behandling til barn, unge og voksne som strever med hørselstap, nedsatt lydtoleranse og tinnitus.
Tilbys etter gjeldende retningslinjer i lovverket, ref.§ 5-10
Kan innebære opplæring og veiledning i bruk av høreapparat og tilbehør, og hørselshjelpemidler. Lyttetrening. Generell hørselsrådgivning.
Enten det er Ménière, Krystallsyke (BPPV), Vestibularisnevritt, o.a. kan plager fortsette og man tror det er den spesifikke sykdommen som fortsatt er der.
Men det er ikke sjelden hjernens følsomhet som er endret og man blir «lurt». Når det er feil i ørene, må hjernen støtte seg mer på kropp og øyne. Ikke lenger innkomne beskjeder som er feil, men de utgående på tross av riktig innkomne beskjeder.
Sammen kartlegger vi grundig dine utfordringer gjennom spørreskjema og samtale for så å tilpasse behandlingen etter dine behov.
Behandlingen jeg tilbyr er basert på innføring i den nevrofysiologiske modellen for ménière, kunnskap om ménière – Videre innføring i langvarig svimmelhet, , avspenning, kognitiv atferdsterapi, stressmestring, mindfulness og pust. Samt Vestibulær rehabilitering ofte i samarbeid med fysioterapeut.
Få innsikt i sykdommens faser, hvilke følger som kan oppstå, og hvordan du kan håndtere disse.
Behandling for tinnitus dekkes av HELFO og er uten egenandel. Det kreves da en henvisning fra lege. Fastlegen kan henvise deg til audiopedagogisk behandling. I tillegg har jeg direkte kontakt med Øre-Nese-Hals lege her
Ménières sykdom er en kronisk, progredierende sykdom med sterke svimmelhetsanfall, dottfølelse, tinnitus og nedsatt hørsel.
Få innsikt i sykdommens faser, hvilke følger som kan oppstå, og hvordan du kan håndtere disse. De vanlige følgene med Ménière er daglig svimmelhet, kronisk tinnitus og nedsatt hørsel.
Anfallene gir karusellsvimmelhet, også kalt rotatorisk vertigo, der det føles som at alt spinner. Svimmelheten er ofte ledsaget av dottfølelse og trykk i øret, tinnitus kvalme, brekninger og utpreget ustøhet.
Ménière behøver ikke være en alvorlig hindring for å ha god livskvalitet. Det er hverdagene som skal leves, med individuell audiopedagogisk behandling basert på kognitiv atferdsterapi, og med ufarliggjøring, god informasjon og øvelser kan pasienter med sykdommen(e) ha en god livskvalitet på tross av plagene.
Behandlingen dekkes av HELFO
Jeg kan også tilby workshop, veiledning og informasjon til audiopedagoger som jobber innen disse utfordringene.
Jeg har over 10 års erfaring med Ménière-rehabilitering i spesialisthelsetjenesten hos HLF Rehabilitering as. Kunnskapen og spesialkompetansen jeg har opparbeidet meg er unik for audiopedagogisk behandling som jeg nå tilbyr som individuell behandling.
Når en person med ménière har et anfall, får vedkommende en kraftig følelse av at alt roterer, og anfallet er ledsaget av dottfølelse, tinnitus, kvalme og oppkast. I tillegg til nedsatt hørsel under og noe etter anfall. Noen har få anfall i løpet av livet, andre har mange. Anfallene kommer usystematisk og uforutsigbart, og medfører naturlig nok angst og usikkerhet. Pasientene forteller ofte at de begrenser sitt daglige liv fordi de er redde for eventuelle anfall. Det føles utrygt å kjøre bil eller ta offentlige transportmidler i tilfelle anfall, og mange forteller at de har sluttet å gjøre ting utenfor husets fire vegger. Etter anfall har pasienten behov for noen dagers hvile.
Tinnitus er en del av sykdommen, og det er viktig å få riktig informasjon og veiledning tidlig i forløpet, slik at tinnitus ikke utvikler seg til å bli en plage.
Hørselen fluktuerer, det vil si at den er nedsatt under anfallet, før den normaliserer seg igjen. I det ordinære sykdomsforløpet blir hørselen dårligere for hvert anfall, inntil sykdommen stabiliserer seg. Da er hørselen permanent nedsatt til rundt 50-60B, og dette betraktes som et stort hørselstap. Ofte tilkommer lydforvrengning og lav ubehagsterskel, noe som kan gjøre det utfordrende å kompensere hørselstapet med høreapparat. Et godt råd er å bruke god tid på utprøvingen av apparater.
Sykdommen er vanskelig å diagnostisere, og dette har flere årsaker.
Kriteriene for å fastsette diagnosen er at pasienten har svimmelhetsanfall, dottfølelse, tinnitus og nedsatt hørsel under og etter anfallet. Et akutt svimmelhetsanfall sender ofte pasienten til akutt medisinsk behandling, der andre alvorlige sykdommer blir undersøkt. Dottfølelse og tinnitus er subjektive opplevelser som er vanskelig å måle, og hørselen bør sjekkes før, under og etter anfallet, for å avdekke eventuelle endringer. Diagnosen kan derfor lett forveksles med andre anfallsvise svimmelhetssykdommer, som for eksempel krystallsyke (BPPV) eller virus på balansenerven, noe som HLF Briskeby forenklet kaller menierelignende tilstander. På bakgrunn av dette ønsker jeg også å gi et godt tilbud til pasienter med en mulig, men ikke tydelig diagnose, da mange av plagene oppleves likt av pasientene.
Jeg har hatt et tett samarbeidet i løpet av mine 10 år i spesialisthelsetjenesten med rehabilitering av Ménière hos HLF rehabilitering as med ØNH-spesialist Ole Petter Tungland, ØNH-spesialist Kristian Haagensen og ØNH-spesialist Nils Egge.
Et hørselstap handler om at hørselen er svekket eller at hjernen ikke klarer å oppfatte eller forstå lyden.
Strever du med bruken av høreapparatene?
Har du vansker med å høre TV/radio?
Sliter du med å høre i sosiale situasjoner eller i møter?
I det følgende vil vi gå gjennom ulike behandlingsmuligheter som kan bidra til å forbedre hverdagen for personer med nedsatt hørsel
Audiopedagoger har god kompetanse på å veilede og hjelpe mennesker som strever med hørselstap/vansker.
Behandlingen baserer seg på lyttetrening, lydberikelse, avspenning, kognitiv terapi,
Lyttetrening til mennesker som har Cochlea implantat (CI).
Lyttetrening kan også tilbys til mennesker med høreapparater.
Høretaktikk- rådgivning i å bedre kommunikasjonsmulighetene. Hjelpe deg med strategier til å bedre kunne oppfatte hva som blir sagt rundt deg. Det gis også veiledning innen mestringsstrategier, høretaktikk og hørselstekniske hjelpemidler.
Opplæring i bruk av høreapparater. Hjelpe deg med å lage en tilvenningsplan i bruk av høreapparater/CI som du har fått via din audiograf. Trene på bruk av samtaleforsterkere.
Hjelpe deg med mental trening (kan være mindfulness, avspenningsøvelser eller fokuseringsøvelser). Dette kan hjelpe til for slitenhet mange med hørselstap kjenner på. Treningen tilbys til pasienter som trenger å oppøve lytteferdigheter på ulike nivåer og i ulike situasjoner.
Hvis du trenger hørselshjelpemidler som for eksempel stemme-forsterkere, varslingsutstyr, kan vi hjelpe deg med å søke om støtte fra NAV Hjelpemiddelsentral.
Kan innebære opplæring og veiledning i bruk av høreapparat og tilbehør, og hørselshjelpemidler. Lyttetrening. Generell hørselsrådgivning.
Føler du at lyder kjennes sterke ut eller er ubehagelige? Da kan det hende at du har nedsatt lydtoleranse.
Lydoverfølsomhet/nedsatt lydtoleranse er en samlebetegnelse for ulike typer overfølsomhet for enkelte lyd eller lyder fra omgivelsen.
Lydoverfølsomhet kategoriseres i tre grupper:
Sammen kartlegger vi grundig dine utfordringer gjennom spørreskjema og samtale for så å skreddersy behandlingen etter dine behov.
Ved behandling for hyperakusis jobber vi med kunnskap og forståelse for hvordan hørselssystemet fungerer. Vi jobber målrettet med oppgaver og teknikker for å redusere senstiviseringen for lyd. Dette er forskjellig for hver og en, da årsaken til plagene er så forskjellige. Derfor starter vi alltid med en oppstartssamtale og en grundig kartlegging.
Målet med behandlingen retter seg mot å redusere smerter og ubehag for lyd, men også å gradvis kunne delta mer i situasjoner som omhandler lyd. Hvordan vi kommer dit må tilpasses hver og en. Behandling hos Drammen Hørsel dekkes av Helfo og er uten egenandel. Vi trenger da en henvisning fra øre nese hals lege/fastlege. Henvisningen må sendes oss i posten.
Sammen kartlegger vi grundig dine utfordringer gjennom spørreskjema og samtale for så å skreddersy behandlingen etter dine behov.
Hvis du opplever å lide av misofoni finnes det hjelp! For noen holder det å lære seg teknikker for å håndtere de vanskelige situasjonene bedre, mens for andre trener vi mer spisset mot lydene du trigges av. Vi trener på å avlære den fysiske reaksjonen og følelsesmessige reaksjonen som skjer.
Audiopedagoger har god erfaring og kunnskap om misofoni. Dette er en del av min praksis. Det som hjelper mot misofoni er å avlære den automatiske reaksjonen rettet mot de bestemte triggerlydene. Dette gjør vi gjennom trening. Ved behandling for misofoni jobber vi med ulike øvelser som alle har som mål å trene hjernen på å svekke allerede etaberte nervekoblinger rettet mot den automatiske reaksjonen på misofoni.
Målet er at triggende lyder skal oppleves som nøytrale, slik at de ikke lenger påvirker hverdagen negativt.
Behandling for misofoni dekkes av Helfo og er uten egenandel.
Tinnitus er en del av sykdommen, og det er viktig å få riktig informasjon og veiledning tidlig i forløpet, slik at tinnitus ikke utvikler seg til å bli en plage.
Hørselen fluktuerer, det vil si at den er nedsatt under anfallet, før den normaliserer seg igjen. I det ordinære sykdomsforløpet blir hørselen dårligere for hvert anfall, inntil sykdommen stabiliserer seg. Da er hørselen permanent nedsatt til rundt 50-60B, og dette betraktes som et stort hørselstap. Ofte tilkommer lydforvrengning og lav ubehagsterskel, noe som kan gjøre det utfordrende å kompensere hørselstapet med høreapparat. Et godt råd er å bruke god tid på utprøvingen av apparater.
Sykdommen er vanskelig å diagnostisere, og dette har flere årsaker.
Kriteriene for å fastsette diagnosen er at pasienten har svimmelhetsanfall, dottfølelse, tinnitus og nedsatt hørsel under og etter anfallet. Et akutt svimmelhetsanfall sender ofte pasienten til akutt medisinsk behandling, der andre alvorlige sykdommer blir undersøkt. Dottfølelse og tinnitus er subjektive opplevelser som er vanskelig å måle, og hørselen bør sjekkes før, under og etter anfallet, for å avdekke eventuelle endringer. Diagnosen kan derfor lett forveksles med andre anfallsvise svimmelhetssykdommer, som for eksempel krystallsyke (BPPV) eller virus på balansenerven, noe som HLF Briskeby forenklet kaller menierelignende tilstander. På bakgrunn av dette ønsker jeg også å gi et godt tilbud til pasienter med en mulig, men ikke tydelig diagnose, da mange av plagene oppleves likt av pasientene.
Jeg har hatt et tett samarbeidet i løpet av mine 10 år i spesialisthelsetjenesten med rehabilitering av Ménière hos HLF rehabilitering as med ØNH-spesialist Ole Petter Tungland, ØNH-spesialist Kristian Haagensen og ØNH-spesialist Nils Egge.
Har du øresus du opplever som plagsom? Dette er en plage du kan få hjelp for.
Tinnitus er en lyd som oppstår inne i øret. Den kan høres forskjellig ut fra person til person. Forkning fra HUNT-24 viser at omtrent 1 av 5 normenn har tinnitus. Dette er en økning fra tidligere forskning der resultatene har vært sprikende fra 10-15%
Sammen kartlegger vi grundig dine utfordringer gjennom spørreskjema og samtale for så å tilpasse behandlingen etter dine behov.
Behandlingen jeg tilbyr er basert på innføring i den nevrofysiologiske modellen for tinnitus, kunnskap om tinnitus, konsekvenser av dine plager, avspenning, kognitiv atferdsterapi, stressmestring, mindfulness og pust.
Behandling for tinnitus dekkes av HELFO og er uten egenandel. Det kreves da en henvisning fra lege. Fastlegen kan henvise deg til audiopedagogisk behandling. I tillegg ha jeg direktek kontakt med Øre-Nese-Hals lege her
- Audiopedagog
Med master i audiopedagogikk og solid kompetanse og 28 års erfaring fra landsdekkende rehabilitering og spesialisthelsetjenesten på hørselsrelaterte utfordringer, har fått sterk forståelse for hvordan nedsatt hørsel, tinnitus, nedsatt lydtoleranse, Morbus Ménière og langvarig svimmelhet påvirker livskvaliteten.
Jeg har alltid vært opptatt av at pasientene skal delta i sitt eget liv, snarere enn å bli passiv. Jeg tilbyr dermed rådgivning og behandling skreddersydd og tilpasset hver enkelt pasient. Jeg er opptatt av å finne gode mestringsstrategier sammen med pasienten, slik at pasienten selv kan utnytte egne ressurser til å skape en bedre hverdag.
Jeg har alltid vært opptatt av at pasientene skal delta i sitt eget liv, snarere enn å bli passiv. Jeg tilbyr dermed rådgivning og behandling skreddersydd og tilpasset hver enkelt pasient. Jeg er opptatt av å finne gode mestringsstrategier sammen med pasienten, slik at pasienten selv kan utnytte egne ressurser til å skape en bedre hverdag. I tillegg har jeg lang og bred erfaring med å holde foredrag på HLF lokallag, gruppeundervisning og ulike faglige konferanser og andre rehabiliteringssentre.
Audiopedagogisk behandling
Behandling dekkes av HELFO med henvisning fra ØNH-lege/fastlege. Ingen egenandel.
For privat bestilling uten henvisning følges taksten til Helfo.
Audiopedagogisk behandling til barn, unge og voksne som strever med nedsatt hørsel, tinnitus, nedsatt lydtoleranse og ménière
Tilbys etter gjeldende retningslinjer i lovverket, ref.§ 5-10
For private konsultasjoner
Alle pasienter, uavhengig av diagnose, kan selvsagt bestille time uten henvisning og må da selv betale for konsultasjonen. For de med helseforsikring som ønsker rask tilgang til private timer, gjelder følgende priser:
Innlegg